به جرات می توان گفت لقب سنتی ترین سوغات کرمانشاه را می توان روی کاک گذاشت که توسط استادکاران این صنعت و به دلیل سنتی بودن تولید این شیرینی خوشمزه در تیراژ پایین تولید می شود که ترکیبی از آرد گندم، شکر، زعفران، زرده تخم مرغ، هل، دارچین، و روغن کرمانشاهی می باشد.
شیرینی کاک که سوغات نام دار کرمانشاه است در شیراز نیز تولید می شود که تفاوتی در تولید این دو شیرینی وجود دارد به عنوان مثال شیرینی کاک کرمانشاه با زرده تخم مرغ و معمولا با روغن کرمانشاهی پخت می شود اما یوخه شیراز با سفیده تخم مرغ و روغن معمولی تهیه و تولید می شود که در ظاهر هم تفاوتی با یکدیگر به وجود آورده اند.
آب ولرم و یک قاشق از پودر قند و پودر مخمر را در یک کاسه خوب با یکدیگر ترکیب کنید و روی کاسه را بپوشانید و ۱۰ دقیقه به مواد استراحت بدهید تا مخمر فعال شود.
روغن کرمانشاهی را به یک تابه منتقل کنید و روی شعله بگذارید، اجازه دهید کاملا ذوب و گرم شود. سپس گاز را خاموش کرده و به روغن زمان دهید تا آرام آرام خنک شود.
در این مرحله به سراغ جدا کردن زرده تخم مرغ ها میرویم و در ادامه مقدار بسیار کمی نمک به آن اضافه و کامل هم بزنید و مواد را به روغنی که حالا خنک شده است اضافه کنید.
در ادامه تهیه شیرینی خوشمزه کاک به سراغ مخمر می رویم که تا حالا فعال و حجیم شده است و به ترکیب روغن و زرده تخم مرغ ها اضافه کنید. وقت آن رسیده که آرد را کم کم و طی چند مرحله اضافه کنید. مخلوط را آرام آرام ورز دهید تا به خمیر صاف و لطیف برسید. کاملا مراقب باشید که سطح خمیرتان نه بیش از حد نرم و نه سفت باشد.
خمیر را روی سطح صفحه کار که از قبل آرد پاشی شده است، به مدت 10 تا 15 دقیقه ورز دهید. اگر پس از ورز دادن، خمیر حالت محکم خود را از دست داد، کمی آرد به آن اضافه کنید و حالا وقت استراحت خمیر است. آن را به یک کاسه متتقل کنید، رویش را بپوشانید و در گوشهای از اتاق قرار دهید تا بیشتر به عمل بیاید. این کار حدودا به دو ساعت زمان نیاز دارد.
خمیر کاک را از ظرف خارج کنید و روی سطح کار منتقل کنید. خمیر را مانند خمیر نانوایی چانه بگیرید و به قسمتهای مساوی تقسیم کنید. حالا هر بخش از خمیر را به کمک وردنه کاملا صاف کنید و با کمک آرد تا زمانی که کاملا به ورقههای نازک تبدیل شود، به کارتان ادامه دهید.
برای این مرحله ، اگر به ساج دسترسی داشته باشید، محصول نهایی شما بهتر میشود. در غیر اینصورت از تابه هم میتوان استفاده کرد. از هر کدام این دو که استفاده میکند، سطح آنها را کاملا داغ کنید و ورقه های نازک خمیر را روی حرارات قرار دهید و اجازه بدهید تا آرام آرام رنگ شان تغییر کند. زمانی که خمیر باد کرد باد را خالی کنید و تا زمانی که قهوهای یا طلایی شد سپس آن را از روی حرارت بردارید.
پودر قند و پودر هل را که در یک کاسه با یکدیگر ترکیب کرده اید را پس از برداشتن برگه پخته شده خمیر و قبل از سرد شدن آن از روی ساج بردارید و تا زدن بزنید و مواد این مرحله را بین خمیر بریزید و دوباره تا بزنید تا زمانیکه لوله ای شکل شده باشد و با دست کشیدن روی آن تخت کنید و با چاقو به صورت اریب و مساوی برش بزنید.
نوش جان 🙂
اگه حوصله نداری آمادشو داریم میتونی از طریق لینک محصولات سایت بخری!
از دیرباز این سوغات خوشمزه شهر کرمانشاه را با روغن کرمانشاهی و توسط استادکاران با مهارت این صنعت پخت کرده اند که می توان طعم به یاد ماندنی آن را در برند ونوشک احساس کرد.
برای خرید کاک ونوشک با بهترین کیفیت به قسمت محصولات سایت یا لینک زیر مراجعه فرمایید